Northfinder

Northfinder esőkabátok és nadrágok a Tesztnapon

Elöljáróban…

Az eddigi esőkabátjaimmal általánosságban 3 gondom volt:

  • használatuk során vagy átáztam mert nem bírták a 2-3 órás esőt, vagy ugyan nem áztam el az esőtől, de saját izzadtságomtól teljesen,
  • elég nagy helyet foglaltak összecsomagolva ahhoz, hogy ha több cuccom volt, már elgondolkodtam, hogy elviszem e magammal,
  • olyan nehezek, hogy csak akkor teszem be őket a táskámba, ha előre látható, esni fog.

 

Az ideális esőkabát tehát vízálló és lélegző, picire összecsomagolható és szuperkönnyű.

És ez nem is olyan nagyon elrugaszkodott álom, hiszen a Eurobike illetve OutDoor nemzetközi szakmai kiállításokra járva, évről-évre mindig könnyebb és könnyebb vízálló- és lélegző kabátokat látunk, melyek súlya már 80 gramm körül mozog, nem ritkán „húszezres” vízállósággal és légzéssel! Persze ezeket egyszerre kíváncsisággal és borzongással nézzük, hiszen ilyen súlyt csak ultra vékony anyagokból lehet elérni, melyeknek tartóssága kérdőjeles... és sokunk az árcédulán látható számoktól is elszédül.

 

Apró zsebek belül például kártyának vagy a kulcsunknak Forrás: Mozgásvilág - Paraferee

 

A most tesztre érkezett Northfinder kabátot - az adatait elnézve - az "ésszerű választás" kategoriába sorolnám. 250 grammos súlya már elég könnyűnek számít, és csomagolt mérete is elég kicsi ahhoz, hogy ne gondolkodjak rajta, betegyem e a táskába vagy sem, illetve kibírja e szakadás nélkül, ha menet közben elkap egy bokor ága. A vízállósági- és lélegző adatai pedig (10 000/10 000) megfelelőek ahhoz, hogy ne tusoljak le benne tekerés közben. De a puding próbája az evés...

 

Útközben…

Ahogy a kabáton levő felirat is mutatja, a NorthKit egy outdoor kabát – így futáshoz, túrázáshoz és bringázáshoz is javasolt a használata. Ez szerintem adja is magát, felesleges minden sporthoz külön kabátot tervezni, ha a legfontosabb tulajdonságokat tudja minden tevékenységhez – mármint a legeslegfontosabbon, a vízállóságon felül. Mert ez utóbbival nincs gond. A 10 000 mm-es vízállóság elegendő ahhoz, hogy egy pár órás esőt vígan átvészeljünk benne - bár egy dinamikusabb futásnál ez azért kevés, így inkább kocogáshoz javasolnám. Egy monszunszerű, egész napos esőben már lehet, hogy kevés, de ilyen időben valószínűleg nem is indulunk el. 

 

A kapucni picit kicsi sisakra Forrás: Mozgásvilág - Paraferee

 

A lélegzéssel sincs gond, feltűnően nagy a kontraszt a nem lélegző esőkabátomban töltött percek, órák alatt tapasztalt kabát alatti kondíciók és a NorthKit-ban tapasztaltak között. Izzadós vagyok, így azért sikerült a nyári esők során picit melegebbet csinálni a kabát alá, de sokkal komfortosabb viselet, és teljes mértékben az elviselhető határon belül maradt.

A multisport felhasználáshoz visszakanyarodva a NorthKit majdnem teljesen jó mindhárom sportra. Bringázás során állandóan, túrázás közben pedig olykor előfordulhat (például via ferrata), hogy sisakot viselünk, így amikor az esőkabátunkra szükség van, nem árt, ha annak kapucnija jól és zavartalanul felfekszik ezen kiegészítőnkre. A tesztalany kapucnijának viszont egy picit nagyobbnak kellene lennie ehhez... nekem kicsit feszült, és vállban felfele húzta a kabátot. Ez lehet más, kevésbé jetis testalkatúak esetében nem jelentkezik, mert tényleg csak egy kevés hiányzik a "jósághoz". Amúgy a kapucni gumiszsinórral méretre húzható, és igény szerint elrejthető a gallérban, hiszen nem minden helyzetben van erre szükségünk – nagyon praktikus.

A kabát ujjainak végén egy-egy hüvelykujj bújtatót találunk, ami hasznos tud lenni, ha bringán nagyon előredőlt pozícióban ülünk, és nem akarjuk, hogy folyton felhúzódjanak az ujjak. Itt hiányoltam a ma már az outdoor tevékenységeknél igencsak megszokott karórák megnézéséhez kialakított nyílást.

A hónalj- és lapockaszellőzők jól funkcionáltak, melyek közül utóbbiakat a gyártó a kabát alatt viselt mez hátsó zsebeinek elérésére is ajánl. Úgy vélem, ha sokat itt nyúlkálunk, a nyílás jobban szétnyílik, és ezzel a csapadéknak is utat ad – főleg bringán, a hátsó kerék által felvert vízre gondolva.

 

Önmagába csomagolható Forrás: Mozgásvilág - Paraferee

 

A NorthKit tulajdonságai között a legnagyobb meglepetés számomra a rengeteg zseb volt, ugyanis a könnyű, mégkönnyebb, szuperkönnyű kabátokon ezeket spórolják le legelőször. Szerencsére a Northfindernél inkább a praktikumra figyeltek, így elöl a kabáton belül egy nagy és két kicsi cipzáras zsebet találunk, plusz kívül még egy nagy cipzárast, illetve hátul egy nagyobb, elasztikus tároló is van rajta.

A zsebek cipzárjait könnyedén lehet használni akár kesztyűben is, viszont könnyen becsípődnek, így legtöbbször két kézzel kellett húznom, hogy ne legyen cibálás a vége. A kulacsnak szánt zseb nekem egy kicsit túlságosan hónalj alatt volt, így a jobb karom útjába került a bele helyezett kulacs.

Hatalmas figyelmesség a tervezőktől, az a filléres rész, amivel a félig vagy teljesen szétcipzárazott kabát két felét egymástól 5 centiméterre össze tudjuk patentozni, így nem engedve a kabátunkat lobogni a szélben, de mégis extra szellőzést biztosít.

 

Lehet, hogy nem a legkisebbre csomagolható és legkönnyebb súlyú esőkabát, amit fel lehet lelni... lehet, van pár apró részlet, ami nem tökéletes... viszont a Northfinder NorthKit kabát ennyiért (50 euró körül) igen csak jó vétel lehet mind a bringások, mind a túrázók számára. Könnyedén meglapul folyamatosan a hátizsákunk aljában, a mezünk zsebében, mindaddig, míg belefutunk egy esőbe... Akkor pedig teszi a dolgát.

 

Northfinder NorthKit esőkabát

méret: S-XXL
vízállóság: 10 000 mm
lélegzés: 10 000 g/m2/24h
tömeg: 250 gramm
anyaga: 100% Polyamid
szabása: normál
csomagolt méret: 220×100 mm
zsebek: 6 db
kapucni: van, elrejthető
szellőzőnyílások: hónaljban, lapockánál
egyéb: fényvisszaverős elemek elöl és hátul

 

A Northfinder NorthKitet és kistestvérét, a NorthCovert keresd a Tesztnapon a Deuter sátránál!

 

 Hogyan lehet tesztelni?

A kerékpáros és futó tesztnap szabadon látogatható, ingyenes, de regisztrációhoz kötött rendezvény. A kerékpárok, futócipők és egyéb eszközök tesztelése az alábbi módon történik.

SZEMÉLYI FELTÉTELEK

18. életévét betöltött természetes személy, vagy szülői beleegyező nyilatkozattal rendelkező kiskorú. A tesztelésben mindenki saját felelősségére vesz részt. A sporteseményre történt jelentkezésével a jelentkező kijelenti, hogy fizikailag jó állapotban van, a fenti okokra visszavezethető bármilyen károsodásért, balesetekért, anyagi kárért a rendező felelősséget nem vállal, kártérítésre nem kötelezhető.
Az esemény látogatója elfogadja, hogy a sporteseményről készült film-, és
képanyagokon valamint azok reklámcélú felhasználásában szerepelhet és
ezért ellenszolgáltatást nem kér.
A változtatás jogát fenntartjuk.

REGISZTRÁCIÓ

A tesztelőknek regisztrálniuk kell magukat a tesztnapra ezen a felületen. A helyszínen is lesz lehetőség erre, de egyszerűbb és gyorsabb ha előre megteszed ezt. A regisztrációval rendelkezők az esemény napján és helyszínén, az információs pultnál vehetik majd át karszalagjukat. KARSZALAG NÉLKÜL NEM LEHET TESZTELNI!

IDŐPONTFOGLALÁS

Egyre népszerűbb a tesztcenterek körében az előzetes időpontfoglalás. Így előre összeállíthatod a napirendedet, bebiztosíthatod a tesztelni kívánt kerékpárokat magadnak. Kérjük, hogy csak olyan időpontot foglalj magadnak, amin biztosan részt tudsz venni. Az előzetes időpontfoglalást kérő márkák listáját április 1-e után tesszük közzé. 

HELYSZÍNI JELENTKEZÉS

Azoknál a tesztcentereknél, ahol nincs előzetes időpontfoglalás, vagy nem érkezett meg időpontra az adott tesztelő, személyesen lehet jelentkezni a teszteléshez.

KÖLCSÖNSZERZŐDÉS

Ha a tesztcenter előírja, kölcsönszerződést kell aláírnod, illetve valamilyen személyi iratodat mindig tartsd magadnál, mert ezt is elkérhetik a tesztelés idejére.

BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK

Kerékpározáshoz fejvédő viselése kötelező! A szervezők, illetve tesztcenterek által biztosított túravezetők utasításait minden tesztelő köteles betartani.

Helyszín, Időpont

2019. április 27. 10-17 óráig a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban.

Térkép Betöltése...

3 kerékpáros és 1 futókört jelöltünk ki számotokra. Bővebb infó a tesztkörökről ITT!

Eső? Az idén nem lesz. Gyönyörő napsütést rendeltünk. A helyszínen állandó 350 főt befogadó sátor található, ahova be tudtok húzódni egy kis zápor elől. Ha armageddonnal riogatnak a meteorológusok akkor 2 nappal az esemény előtt fogunk dönteni a továbbiakról és mindenkit értesítünk. 

A helyszínen több helyen lehet parkolni. Az Ifjúsági Park zárt parkolója lehet az első számú célpont, de csak korán érkezőknek ajánljuk mert hamar betelik. A környező utcákban a KRESZ-nek megfelelően lehet parkolni. Kérünk mindenkit, hogy fokozottan ügyeljen a szabályos parkolásra! A parkolást polgárőrök segítik. Parkolási útmutató itt!

Parkolás tesztnap

A 41-es villamos a bejárat előtt tesz le. A budai fonódó hálózat részeként most már egyszerűen, sok helyen felszállhatsz rá. BKK menetrend ITT!

Több lehetséges útvonal, főbb városi csomópontoktól tervezve:

1. Deák Ferenc tér - Kamaraerdő

Deák Ferenc térről 4 megállót utazva a 49-es villamossal a Szent Gellért térre, majd a 41-es villamosra átszállva és 22 megállót utazva a Kamaraerdei Ifjúsági Parkhoz érkezve.

2. Széll Kálmán tér - Kamaraerdő

A Széll Kálmán térről az 56-os villamossal, 6 megálló a Rudas Gyógyfürdőig, majd átszállva a 41-es villamosra 23 megálló után érkezik meg a Kamaraerdei Ifjúsági Parkba.

3. Batthyány tér - Kamaraerdő

A Batthyány térről közvetlenül a 41-es villamossal, 27 megállót utazva a Kamaraerdei Ifjúsági Parkig.

4. Savoya Park

A Savoya Parktól 6 perc sétával közelíthető meg a Budafoki elágazás, ahol közvetlenül a 41-es villamosra felszállva, 9 megálló után érhető el Kamaraerdei Ifjúsági Park.

Útvonal

Ha stílusosan, kerékpárral szeretnél kijönni a tesztnapra, akkor javasoljuk nézd meg az útvonaladat előzetesen a budapesti kerékpárút térképünkön ITT!

Kerékpártárolás

A helyszínen őrzés nélküli kerékpártárolóval készülünk. 

Ha bármit is tesztelni szeretnél akkor igen. Először is regisztrálni kell magad itt az oldalon, ami  a felelősségvállalás miatt szükséges. A tesztcenterek külön kérhetik, hogy időpontok miatt náluk is jelentkezz be előre illetve, hogy a teszteléshez kölcsönszerződést írj alá. 

Ha nem töltötted még be a 18-at akkor szülői engedély mindenképpen szükséges a teszteléshez. 2 dolgot tehetsz: egy előre kitöltött és valamelyik szülőd által aláírt nyilatkozattal érkezel vagy elhozod az ősöket is a tesztnapra.

Regisztráció

A regisztráció lezárult.

Helyszíni regisztráció az infó sátornál, április 27-én, 10 órától.

Maradj naprakész


instagram facebook

Kapcsolat


Email: info@mozgasvilag.hu